Stránky

neděle 28. července 2013

Jak zdravěji jíst...


Dietetická doporučení dle čínské medicíny přináší spoustu praktických rad využitelných pro moderní zdravý životní styl. Nejedná se o dogmatickou dietu, která vyžaduje jíst jen bambusové výhonky a tofu. Její poznatky jsou aplikovatelné v jakékoliv kuchyni. Stačí mít základní znalosti o potravinách jako je jejich teplota a chuť, správném způsobu přípravy a jejich sezónním využití. Je logické, že potraviny, které konzumujeme v jejich sezóně nebo ty, které jsou vypěstovány v domácích podmínkách přispějí k dobré kondici organismu lépe než např. dovážené citrusové plody a rajčata ze supermarketu. O tom, že tato doporučení fungují se nejlépe přesvědčíme tak, když zkusíme nějakou dobu jíst jinak a zdravěji a naše tělo nám pak samo naznačí jaké jídlo mu vyhovuje a které naopak ne. Výsledky stravování dle čínské medicíny pravděpodobně neuvidíte za pár týdnů, ale jakmile jich jednou dosáhnete budou přetrvávat po celý život.
Pravidlo, že v jednoduchosti je síla, lze uplatnit i v čínské medicíně, proto si vybíráme taková jídla po kterých nám je lépe než před nimi.

Základní pravidla zdravého stravování dle TCM:

1.      Preference vařené zeleniny a tepelně upraveného ovoce 

2.      Ovoce a zelenina našich zeměpisných šířek – ideálně v BIO kvalitě  

3.      Maso ANO v rozumném množství (ideálně vařené nebo dušené  s přidáním čerstvého zázvoru pro zvýšení stravitelnosti)

4.      Potraviny jíst pokud možno čerstvé – preference sezónní stravy

5.      Nevynechávat snídaně (ideální je snídat polévku, zeleninová jídla,  obilná jídla se zeleninou,  s vejcem nebo ořechy, zelenina s luštěninami nebo obilná kaše s kompotem)

6.      Chut' na sladké zahnat slunečnicovými semínky nebo sušeným ovocem a ořechy 

7.      Po ránu na lačno vypít hrnek převařené vody z vodovodu, lze popíjet kdykoliv během dne

8.      Vyhýbat se mraženým potravinám a jejich ohřívání nebo vaření v mikrovlnné troubě  

9.      Eliminovat mléčné výrobky a fast food  

10.  Pestrá a pravidelná strava (3x – 4x denně)

11.  Každé sousto pořádně 10x až 15x rozžvýkat

Čínská medicína nenabízí pouze universální rady o stravování, ale zaměřuje se mnohem hlouběji. Přináší individuální  stravovací doporučení dle konstituce každého jedince. A rovněž stravovací doporučení v případě nemoci.
Základních typů fyzické konstituce je 6 a pro každý z nich platí jiná stravovací pravidla. Tímto se čínská medicína odlišuje od jakýchkoliv jiných dietetických doporučení či programů, které jsou obvykle  pro všechny stejné.


Jak "posílit střed"? 


V čínské medicíně je kladen velký důraz na funkční zažívání a trávení. V tradičním čínském pojetí je zodpovědný za tuto funkci orgán sleziny a žaludku. Pro posílení těchto orgánů by se měly konzumovat především vařené a lehce stravitelné pokrmy. Použité potraviny by měly spadat převážně do skupiny neutrálních a teplých potravin a měla by u nich převládat jemně sladká chuť. Všechny tyto požadavky splňují např. plnohodnotné obilniny, mnoho druhů zeleniny, luštěniny, maso a ryby.




5 kroků k posílení středu:
  • Začít den správnou snídaní - nejvhodnější čas pro snídani je mezi 7 a 9 hodinou. Snídaně nemusí být velké jídlo, ale měla by zajistit dostatečnou energii pro dopolední aktivity. Je dobré přihlédnout k sezóně, což znamená že chladnější jídla jako ovoce nebo jogurt mohou byt konzumovány v teplejším počasí a teplá jídla jako kaše a polévky spíše při chladnějším. 
    • Pár rychlých nápadů na výběr: ovesná kaše s jablky a skořicí, rýžová kaše s meruňkami a mandlemi, míchaná vejce s rukolou nebo špenátem, miso polévka s tofu, ovocný salát s ořechy.
  • Vyhýbat se velkým jídlům pozdě v noci - konzumace velkých jídel pozdě v noci před spaním oslabuje zažívací systém, protože jeho energie je v tuto dobu téměř na minimu. Zažívací problémy, které tak vznikají se projevují pocitem nafouknutí a plnosti po ránu a mohou vést k chronickým zažívacím problémům.
  • Jíst pravidelně - nepravidelná strava a množství jídla jsou škodlivá pro efektivní fungování zažívání. Není potřeba striktně dodržovat čas, ale vynecháváni jídel, pocity vyhladovění a následného přejídání mají za následek oslabené zažívání.
  • Dostatečný přísun tekutin - malé množství teplé tekutiny (např. zelený čaj) spolu s jídlem posilují efektivní trávení, nicméně více než jeden nebo 2 šálky tekutiny obzvláště pokud jsou ledově vychlazené zažívání poškozují. Ideální je konzumovat tekutiny mezi jídly v teplé nebo pokojové teplotě. Malé množství vína má zahřívací efekt, pokud se konzumuje spolu s jídlem.
  • Užít si jídlo - je důležité nezapomínat na to, že naše tělo je nastaveno k tomu, aby si jídlo užilo. Náš jazyk je předurčen k tomu, aby si vychutnal různé chuti a naše smysly vnímají vůně a produkují sliny. Posedět si v pohodě u snídaně, obědvat v klidu mimo pracovní stůl a večer si užít jídlo s rodinou bez sledování televize posílí naši radost z jídla a rovněž poslouží k lepšímu a zdravějšímu zažívání.